Blogi: juoksuharjoittelua

Juoksuharjoittelu

Tässä kolme osaisessa juoksuharjoittelu sarjassa käyn läpi, että kenelle juokseminen sopii ja miksi sitä on hyvä tehdä. Myöhemmissä osissa käyn hiukan juoksun biomekaniikkaa ja tekniikkaa. Lisäksi myös mietitään kuinka juoksuharjoittelua voisi kehittää ja harjoitella progressiivisesti. 

Juokseminen harjoittelu muotona.

Juoksu on yksi helpoimmista tavoista treenata ja päästä kuntoon. Kun päätät, että haluat lähteä juoksemaan et tarvitse kuin lenkkarit, ja urheiluvaatteet. Tämän jälkeen riittää, että avaat ulko-oven ja lähdet nauttimaan ulkoilmasta yksin tai kaverisi kanssa. Lisäksi juoksemalla saat aikaa itselle tai yhteistä tekemistä kumppanisi kanssa.

Mitä juoksuharjoittelussa tulee ottaa huomioon?

Ennen kuin lähdet lenkille on hyvä pohtia nykyistä kuntotasoa. Paljon olen liikkunut viimeisen puolen vuoden aikana? Jos vastaus on, että käytän koiran kerran päivään tai että jaksan hölkätä juuri 10 minuuttia kannattaa harkita alkuun pidempiä kävelylenkkejä ja peruskunnon kohotusta. Juokseminen on aika kova rasite tauon jälkeen nivelille ja lihaksille. Lisäksi jos on paljon ylipainoa, kannattaa harkita kävelylenkkiä ja muutaman kilon karsimista pois. Muistuttaisin myös jos on todettu askellus virhettä, polvi, lonkka, nilkka tai selkä kipuilee kannattaa kysyä ammattilaisen neuvoa.

Mutta jos olo ja mieli sanoo, että juoksemaan niin juokse! Aloita kuitenkin maltilla ja rauhallisella vauhdilla. Useimmiten juostaan liian kovaa kuin liian hiljaa. Ja lisäksi aloitetaan treenaamaan heti 5 kertaa viikkoon kun aiemmin treenattiin vain kerran. Ei.. Aloita rauhassa ja nosta määrää ja vauhteja pikkuhiljaa progressiivisesti ylöspäin. Oikealla suunnittelulla voidaan välttää turhat rasitusperäiset vammat. Kuten esimerkiksi juoksijanpolvi, penikkavammat, ylikunto tai rasitusmurtumat.

Usein juoksuharrastus lopahtaa syystä tai toisesta melko nopeasti. Usein johtuu huonosta säästä tai kiireisestä päivästä. Aseta itsellesi tavoite ja etsi kalenterista, joka viikko ne ajankohdat kun lenkille tulee lähteä. Ja lähde. Selkeä tavoite tutkimusten mukaan sitoo ja motivoi paljon enempi harrastamaan kuin se, että mennään vain kun muutkin menevät. Eli luo itselle selkeä tavoite! Ja toinen mikä motivoi niin vaihteleva harjoittelu. Lenkin ei tarvitse olla aina sama 60 minuutin lenkki samassa maastossa. Ja maastoa on hyvä vaihdella. Tämä vähentää rasitusta ja ehkäisee vammojen syntymistä. Lisäksi lisää kevyitä intervalleja, lenkin pituutta ja reittiä. Tämä tuo treeniin paljon uutta ärsykettä ja motivaatiota

Miksi kannattaa juosta? Mitä hyötyä siitä on?

Ensinnäkin juoksuharjoittelu kehittää kestävyyskuntoa. Hyvä kestävyyskunto ilmenee pidempinä lenkkinä ja parempana jaksamisena (töissä ja vapaa-ajalla). Ja hyvä kestävyyskunto auttaa palautumisessa. Aineenvaihdunta vilkastuu ja rasva-aineenvaihdunnassa tapahtuu positiivisia muutoksia. Eli hyvä liikuntamuoto painonhallinnassa. Sydän- ja verenkiertoelimistö vahvistuu. Juoksemisen aiheuttaman tärähdyksen seurauksena luusto vahvistuu. Ja näiden kaikkien yllä mainittujen seikkojen lisäksi mieli virkistyy ja laukaisee stressiä.

Loppuun

Eli juokseminen on erittäin helppo ja melko turvallinen tapa aloittaa liikunta. On hyvin tärkeää muista rauhallinen aloitus ja omaa vauhtia ja kuormaa on hyvä seurata jollain kellolla tai sovelluksella. Ei pakollinen, mutta suositeltavaa. 

Seuraavassa osassa mennään hiukan syvemmälle juoksun maailmaan ja kerron teille hiukan juoksun biomekaniikasta ja tekniikasta!

Ja ps. Minulla alkaa juoksuvalmennus kurssi 7.9. Jos kaipaat ammattilaisen apua niin tai olet kiinnostunut niin ota yhteyttä tms.sairanen@gmail.com

Jaathan artikkelia, kiitos.

Jätä kommenttisi