Hieronnan fysiologiset vaikutukset

Hieronnan fysiologiset vaikutukset

Hieronnan fysiologiset vaikutukset

Oletko koskaan miettinyt miksi tulisit hierontaan? Mitä hyötyä siitä on? Mitä kropassa tapahtuu oikeasti hieronnan aikana? Lue teksti kokonaan ja todennäköisesti saat vastauksen sinua askarruttaviin kysymyksiinn.

Hieronnalla on useita fysiologisia vaikutuksia koko elimistöön. Hierontaa käytetään esimerkiksi lihasten huoltamiseen, kivun lievittämiseen, lisäämään nivelten välistä liikelaajuutta ja yleiseen rentoutumiseen. Usein asiakas tulee hierontaan jonkun ongelman kanssa. Esimerkiksi kipeytynyt alaselkä, jäykkä niska, tai lisääntyneen pääkivun takia.

Fysiologiset vaikutukset:

Yksi suurin fysiologinen vaikutus ilmenee lihaskudoksessa. Tämän moni asiakas myös tiedostaa lihaksen kireytenä tai kipuna. Erilaiset liikuntaharrastukset tai töiden tekeminen voi aiheuttaa lihaksessa kiristymistä tai sen kovettumista. Kun näin tapahtuu on lihaksessa aineenvaihdunta hidastunut ja lihas joutuu hapettomaan tilaan josta voi seurata särkyä. Hieronnan tarkoituksena on rentouttaa ja edistää aineenvaihduntaa juuri näissä lihaksissa. Lisäksi tietyillä hieronta otteilla on myös kudosta venyttävä vaikutus, joka osaltaan lievittää lihaskipuja. Lisäksi tarkoituksena on antaa hieronnan jälkeen myös kotijumppaohjeita, jotta passiivinen lihas saadaan aktiiviseksi myös arkena. Hyvin nopeasti hoidon jälkeen asiakkaat voivat huomata hieronnan rentouttavan vaikutuksen.

Hieronta on auttanut myös moniin heidän kiputiloihin. Asiakkaan kivun määritteleminen on vaikeampi tehtävä, koska jokaisella on erilainen kipukynnys. Kipu voi johtua kudosvauriosta tai hermoperäisestä ongelmasta, mutta myös paljon muusta. Hierojan tulee selvittää onko hänen mahdollista auttaa asiakasta vaiko neuvoa häntä etsimään apua toisen alan ammattilaiselta.

Hieronnan on kautta aikain tunnettu lievittävän kipua vaikka itse hieronta voi olla kivulias kokemus. Melzakin ja Wallim vuonna 1965 kehittämä porttikontrolliteoria on yksi hieronnan vaikutusmekanismien teoreettisesta selitysmalleista. Tämän mukaan kivun havaintoa säätelee eri hermosolujen vuorovaikutus. Täten jopa heikot ärsykkeet kuten puhallus ja silitys lievittää kipua. Toinen malli on 1970-luvulla syntynyt endogeenisten opiaattien teoria, joka pohjautuu elimistön itsensä tuottamien morfiinin kaltaisten aineiden aiheuttamaan hyvään oloon.

Hieronnalla on myös erilaisia vaikutuksia verenkiertoon. Vaikutukset voidaan erotella esimerkiksi paikallisiin hiussuoni-, valtimo- ja laskimoverenkiertoon, sekä verenpaineeseen. Hieronnan vaikutukset ovat kuitenkin pieniä verrattuna aktiivisen lihastyöhön aiheuttaman verenkierron lisääntymiseen. Laskimoverenkiertoon hieronnalla voidaan vaikuttaa enemmänkin laskimoiden suuremman elastisuuden ja pienemmästä sisäisestä paineesta johtuen. Kudosten käsittely tehostaa heikentynyttä laskimoverenkiertoa, koska hieronta usein kohdistuu kohti sydäntä. Tämän takia veri virtaa paremmin laskimoissa. Tämän avulla voidaan myös helpottaa lihaksessa olevaa turvotusta. Mainittujen vaikutusten taustalla on kudokseen kohdistuva paine, joka johtuu hierontaotteista.

Hieronnan muut vaikutukset:

Hieronnan aikana syntyy kitkaa iholle sekä verenkierto vilkastuu jolloin kudoksen lämpötila nousee merkittävästi. Lämpötilan ja kitkan määrään hieroja pystyy vaikuttamaan väliaineen määrällä. Mitä enemmän väliainetta sitä vähemmän kitkaa ja toisinpäin. Kohonnut lämpötila parantaa aineenvaihduntaa ja lisää kudosten elastisuutta. Pelkästään lämpötilan kasvu ei ole meidän tavoitteena, koska muuten me ohjataan asiakkaat saunaan.

Lisäksi nostaisin viimeisenä vielä rentoutumisen vaikka meidän oppikirjat ei tätä tunne fysiologisena vaikutuksena. Usein tämä mainitaan kirjoissa placebo vaikutuksena, koska aiheesta on vähän tutkimustulosta. Oman kokemuksen mukaan ihmiset rentoutuu hyvin usein hieronnan aikana. Monelle se on tapa päästää irti arjesta ja ajatella aivan jotain muuta. Moni tulee hierontaan hemmottelemaan itseään.

Jaathan artikkelia, kiitos.

Jätä kommenttisi