Klassista hierontaa

Voidaanko klassista hierontaa käyttää vammojen ehkäisyyn?

Usein kysytään voidaanko klassista hierontaa käyttää vammojen ehkäisyyn. Ja vastaus tähän on kyllä, mutta… Klassinen hieronta on loistava lisä omaan kehonhuollon työkalupakkiin, mutta se ei ole ainoa tapa eikä yksin riitä ennaltaehkäisemään vammoja. Kuormitus ja lihasperäisiin vammoihin vaikuttaa moni muukin asia. Kuten harjoituskuorma, työkuorma ja muut kuormittavat asiat. Sekä riittävä uni ja ravinto.

Kokonaiskuorma

Vammojen ennaltaehkäisyssä tulee tarkkaan seurata fyysistä ja henkistä kuormaa. Onko kuorman määrä äkillisesti noussut tai onko tällä hetkellä esimerkiksi suurempi stressin määrä kuin normaalisti. Fyysistä kuormaa voidaan hyvin seurata tarkalla ja hyvällä harjoitusten ohjelmoinnilla, jolloin harjoitusten kuorma nousee progressiivisesti ylöspäin. Ohjelmointiin on hyvä lisätä myös kevennys viikkoja, jolloin keho saa aikaa palautumiseen. Urheilijan vammojen ennaltaehkäisyssa on tärkeää, että on osaava valmentaja katsomassa suoritustekniikoita, ja harjoituksen järkevään ohjelmointiin. Harjoittelussa tulee olla riittävä alkulämmittely, joka ei tarkoita pelkästään hölkkä verkkaa. Siihen on hyvä lisätä erilaisia liikkuvuusliikkeitä ja tasapainoa haastavia liikkeitä.

Jos et harrasta liikuntaa ja lihasperäiset vammat tulevat esimerkiksi työelämästä. On syytä tarkasti kiinnittää huomiota työn määrään ja työergonomiaan. Työergonomiaa voi muokata erilaisilla sähköpöydillä, istuma-asennoilla ja nostotekniikoilla. Töissä on hyvin tärkeää muistaa tauottaa riittävästi päiviä jolloin lihakset saavat aikaa palautua ja työteho nousee. Tauoilla on hyvä hieman antaa liikettä kipeille alueille. Esimerkiksi taukojumppa kerran päivään niska-hartiaseudulle on hyvä työkalu ylläpitää ja ennaltaehkäistä vammoja.

Lisää kehonhuoltoa

Kun harjoitukset ja työelämän kuormitukseen on kiinnitetty ylläolevilla toimilla huomiota on hyvä lisätä viikkoon kehonhuoltoa. Erilaisia venytyksiä, “heikkojen” lihasten vahvistamista, ja muuta kevyttä liikuntaa. Tähän lisäksi klassinen hieronta noi kerran kuukaudessa on hyvä lisä ennaltaehkäisemään lihasperäisiä vammoja. Klassinen hieronta sopii kaikille, jotka haluavat rentouttaa mahdollisesti kipeää lihasta ja palautumaan arjen tai harjoittelun tuomasta rasituksesta tai haluavat lisätä nivelten välistä liikkuvuutta.. Mutta niin kuin yllä jo sivusin. Klassinen hieronta ei toimi yksin ja ainoastaan ennaltaehkäisemään vammoja vaan arjen kokonaiskuormituksen hallinta ja työergonomia on saatava ensiksi kuntoon.

Uni

Keho palautuu levossa, joten pakko tähänkin on mainita riittävä unen määrä. Kiinnitä huomiota omaan yöuneen ja sen laatuun. Pyri nukkumaan 7-8h laadukasta hyvää unta. Sammuta älylaitteet hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Ja näin kesäaikaan kun on valoisaa huolehdi siitä, että huoneessa on riittävän pimeää.

Ole yhteydessä ammattilaiseen!

Jos kamppailet lihasvammojen ja palautumisen kanssa niin käänny ammattilaisen puoleen ja katsokaa yhdessä mikä sinulle on siinä hetkessä paras tapa palautua ja ennaltaehkäistä vammoja.

”Paras sijoitus on sijoitus itseesi”

Jaathan artikkelia, kiitos.

Jätä kommenttisi