Blogi: Käden puutuminen

Käden puutuminen

Tämän viikon aiheena on siis käden puutuminen. Mistä kaikista syistä se voisi johtua ja mitä asialle voi tehdä. Jos siis sinulla on kyseisiä oireita säännöllisesti niin suosittelen lukemaan tämän artikkelin loppuun. Toivottavasti tästä olisi apua.

Mistä käden puutuminen voisi johtua?

Eli jos sinulla on puuttumisen, pistelyn tai tunnottomuutta käsissä niin on syytä selvittää mistä oireet voivat johtua. Oireet johtuvat usein elämäntavoista, jostain kansansairaudesta, hermopinteestä tai verisuonet ovat ahtaalla. Esimerkiksi kireä lihaskudos voi painaa hermoa tai verisuonia pinteeseen. On syytä selvittää mistä oireet johtuvat terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Kuten lääkäri, fysioterapeutti, koulutettu hieroja tai osteopaatti. Nämä kaikki osaavat etsiä syyt ikäviin oireisiin, jotka voivat olla merkittävä elämän laatua heikentävä tekijä. 

Elämäntavat kuntoon.

Ensimmäisenä kuitenkin lähtisin elämäntavoista liikkeelle. Tarkastele käytätkö tupakkaa tai nikotiinivalmisteita, jotka vaikuttavat ääreisverenkiertoon. Nämä osaltaan hidastavat verenkiertoa kroppamme ääreisosiin. Kuten jalkoihin ja käsiin. Myös runsaalla alkoholin käytöllä on löydetty yhteys sormien ja käsien puuttumiselle. Lihavuudesta ja diabeteksella on myös löydetty yhteyksiä käsivarren puuttumiseen. Eli ensimmäisenä elämäntavat kuntoon. Syö terveellisesti ja säännöllisesti. Liiku kevyesti mahdollisimman usein, reipasta liikuntaa 2h 30min/vk tai 1h 15min rasittavaa liikuntaa. Katso uusi liikuntasuositus 2020.

Entä jos elämäntavat on jo kunnossa?

Jos elämäntavat ovat kunnossa on syytä lähteä etsimään oireiden aiheuttajaa muualta. Ensimmäisenä kun asiakas tulee vastaanotolle teen provokaatio testit niskanikamille. Siellä voi olla kulumaa tai aiempaa vammaa, joka laittaa hermoja ahtaalle ja näin osaltaan voi aiheuttaa puutumista koko käden alueelle. Jos testi on positiivinen eli provokaatio testissä tulee puhumisen tunnetta käteen lähetän asiakkaan vielä tarkempiin tutkimuksiin. Lähes aina magneettikuvauksiin, että saamme varman tiedon niskanikamien tilasta.

Kireät lihakset?

Tämän jälkeen usein testataan tos (thoracic outlet-syndrooma). Eli testaan muutamilla provokaatio testeillä rinnan yläosaa. Kiristääkö rinnan yläosa sen verran pahasti, että se puristaa ylärinnassa sijaitsevia hermoja ja verisuonia. Jos näin on se aiheuttaa puutumista myös koko käden matkalle tai pelkästään vain sormiin. Tämä johtuu siitä, että veri ei pääse kunnolla kiertämään ja näin ollen verenkierto hidastuu kohti sormia. Lisäksi jos hermo on ahtaalla kyseisellä alueella voi se aiheuttaa myös puuttumisen ja pistelyn tunteita käteen ja sormiin. Hoitona tälle aina rintalihasten hieronta ja venyttely. Sekä hyvin usein niskan ja selän vahvistavat liikkeet, koska rintalihas usein kiristää ryhdin virheellisen asennon johdosta.

Hermo radat kunnossa?

Seuraavaksi jos kaikki aiemmat ovat olleet negatiivisia tuloksia niin lähdetään testaamaan käden hermot ja selvitetään mikä hermo mahdollisesti kiristää. Jokaiselle hermolle on yhteisiä testejä, mutta myös voidaan testata jokainen hermo erikseen. Kuten nervus ulnaris, nervus radialis, nervus medianus ja joskus myös nervus axillaris. Etenkin jos olkapään alueella tuntemuksia. Usein testataan aluksi hermo alueen tunnon ja vertaan sitä toiseen käteen. Huomataanko eroa? Jos ei niin sitten toiminnalliset testi, joissa pyritään ahtauttamaan hermoa, jolloin tulee mahdollisesti puuttumisen oireita hermon vaikutus alueelle.

Hyvin usein löydetään keskihermon (nervus medianus) puristus rannekanavassa. Tätä kutsutaan rannekanavaoireyhtymäksi. Usein puutuminen tuntuu ensisijaisesti peukalon ja etusormen alueella ja pahempi yöaikaan kuin päivän aikana. Usein ilmenee, että tavarat ei meinaa kestää kädessä vaan lentelee minne sattuu. Tätä asiakas harvoin osaa itse kertoa vaan se pitää osata häneltä itseltään kysyä. Tämä voi parantua levossa, mutta hankalissa tapauksissa voi olla että tarvitaan leikkaushoitoa. Aina kuitenkin testataan kaikki hermot läpi ja katsotaan onko hermo jonkun lihaksen alla pinteessä. Näin esim. hieronta voi auttaa kyseisiin oireisiin. Esimerkiksi nervus radialiksen testissä hieroja ja fysioterapeutti testaa ojentajat liikkuvuuden. Jos tässä huono tulos ja muissa hermon testeissä myös positiivinen tulos, usein hieroja hieroo myös ojentajat lihaksen, sekä muut hermon kulku radalla olevat kireät lihakset.On myös syytä selvittää onko jokin poikkeama luisussa rakenteessa, joka ahtauttaa hermoa. Tai jokin muu ulkoinen paine. Esimerkiksi kasvain.

Lopuksi

Eli pohdi itse ylläolevia seikkoja itsenäisesti ja mieti osuuko joku näistä kohdallesi. Ensimmäisenä muuta elämäntavat huonosta terveellisempään. Tämän jälkeen etsitään syitä nikamista. Onko hermojuuri peräinen vaiva. Jos tuntuu, että ei ole niin tunnustele missä kohtaan puutumista tulee. Uloimmat sormet? Sisemmät sormet? Kyynärvarsi? Ojentaja tai olkapää? Kerro oireesi mahdollisimman tarkasti hierojalle, fysioterapeutille,osteopaatille tai lääkärille. He osaavat varmasti auttaa jos hommansa osaavat. Suurimpaan osaan vaivoista auttaa hieronta, venyttely, jumppa tai ryhdin korjaus. Jos näyttää ettei oireisiin löydy helpotusta on syytä mennä tarkempiin tutkimuksiin. Alan ammattilaiset osaavat ohjata sinut osaavan henkilön luokse.

Jos kärsit tämän tyyppisistä vaivoista voit varata minulle Helsingin Jätkäsaareen klassisen- tai urheiluhieronnan täältä ja katsotaan saammeko paikat kuntoon! Tsemppiä kaikille syksyyn! Pysytään kaikki terveenä 

-Aleksi Sairanen

Fysiikkavalmentaja, Koulutettu hieroja

Jaathan artikkelia, kiitos.

Jätä kommenttisi