Blogi: kehonhuoltoa Huoltamo Savonlinnassa

Kehonhuolto

Mitä kehonhuolto on?

Tämän viikon aiheena kehonhuolto. Käydään läpi mitä kehonhuolto on ja kuinka sitä voisi jokainen toteuttaa? Mitä hyötyä kehonhuollosta on? Miksi ihmeessä me huollamme kehoa?

Kun lähdet hierojalta, ryhmäliikuntatunnilta tai muusta vastaavasta niin kehotetaan asiakasta jumppaamaan tai venyttelemään.  Olemme kuulleet varmasti joskus, että muista sitten kotona venytellä! Muista jumpata vähän sitä niskaa. Kyllä, varmasti tälle aika ja paikka. Eikä niitä huvin vuoksi kehoiteta tekemään. Hypätään kuitenkin aluksi vielä tärkeämpiin asioihin, jotka tulee olla kunnossa ja on yhtälailla kehonhuoltoa. Itse asiassa parasta kehonhuoltoa mitä on.

Riittävä unen määrä!

Ensimmäinen ja tärkein osa kehonhuoltoa on riittävä unen määrä. Riittävä unen määrä on noin 7-8 tuntia laadukasta unta yötä kohden. Riittävä ja laadukas uni vähentää stressiä, lataa akkuja, ylläpitää vastustuskykyä ja näin ollen ehkäisee osaltaan sairastumisen riskiä esim flunssaan, ylläpitää hormonitoiminnan tasapainoa, helpottaa tunteiden käsittelyssä, auttaa oppimisessa ja parantaa muistia. Kuulostaa hyvälle, eikö? Jos siis nukut riittävän hyvin ja saat yllä mainitut asiat unen avulla kuntoon niin se antaa sinulle energiaa tehdä muita kehonhuoltoon liittyviä asioita. Kuten esimerkiksi venytellä tai käydä jumppaamassa. Eli tärkein asia ja ensimmäinen asia, joka tulee korjata niin nuku riittävästi.

Riittävä ravinto!

Toinen lähes yhtä tärkeä on riittävä ravinnon määrä. Ilman riittävää ravintoa kehosi ei pysy toimintakykyisenä. Olet väsyneempi, stressaantuneempi, ja erinlaisten kansansairauksien sairastumisen riski kasvaa. Syö siis riittävästi ja monipuolisesti. Pyri syömään lautasmallin mukaan. Katos lautasmalli vaikka netistä. Mutta puolet salaattia, nyrkillinen kalaa, kanaa, lihaa, pähkinöitä tai muita proteiinin lähteitä ja toinen nyrkki riisiä, perunaa, pastaa tai muuta hiilihydraattien lähteitä. Ja suosi hyviä rasvoja, joita saa pähkinöistä, siemenistä, ja kalasta. Jos et syö riittävästi ja monipuolisesti. Sinulla ei todennäköisesti energiaa liikkua ja pitää kehostasi huoltoa. Parasta kehonhuoltoa on, kun maksimoit omat energiatasot, pysyt terveenä ja iloisena. Uni ja laadukas ravinto mahdollistavat tämän. Eli nuku riittävästi ja syö terveellisesti.

Riittävästi liikuntaa!

Kolmantena nostaisin liikunnan määrän. Olen aiemmissa kirjoituksissa jo sivunnut uutta liikunta pyramidia. Hyödynnä sitä omassa arjessa ja sovella se sellaiseksi kuin itse sitä pystyt toteuttamaan. Kunhan liikut ja liikut säännöllisesti. Liiku kevyesti mahdollisimman usein, liiku reippaasti 2h 30min/vk tai rasittavaa liikuntaa 1h 15min, sekä lihaskuntoa ja

liikehallintaa pari kertaa viikkoon. Ks ukk-instituutin liikkumis suositus. Ihminen on luotu liikkumaan, joten liiku. Näin ehkäistään kansansairauksia, ylipainoa ja väsymystä. Liikunta on hyvä tapa ehkäistä stressiä ja oikein toteutettuna ehkäisee lihasjumeja. Jos pystyt toteuttamaan nämä kolme, eli nukut riittävästi, syöt laadukkaasti ja liikut riittävästi sinä pääset jo pitkälle. Paras tapa huoltaa omaa kehoa.

Mitä jos näidenkin jälkeen olo tuntuu huonolle?

Jos näiden jälkeenkin tuntuu, että kehosi tuntuu epämukavalle. Jokin paikka kiristää. Esimerkiksi niska-hartiaseutu, niin muista tauottaa työpäiviä riittävän usein. Vaihda työasentoa monta kertaa päivän aikana. Tee töitä aluksi istuen ja vaihda sen jälkeen seisoma asentoon. Pidä tauoilla muutaman minuutin taukojumppia. Pyörittele hartioita ja venyttele. Pyri saamaan veri liikkeelle. Niin kuin aiemmin sanoin. Ihminen on luotu liikkumaan. Eli liiku jos työ on passiivista. Esimerkiksi toimistotyö.

Lisäksi suosin asiakkaille, että lisää palauttavia hetkiä viikoille. Esimerkiksi erilaiset hengitysharjoitukset, yoga tunnit. Jossa olet täysin läsnä itsesi kanssa. Tai jos tuntuu, että et pääse epämukavasta lihassärystä eroon, niin hyvä vaihtoehto on varata aika hierojalle, joka avaa lihasjumeja ja antaa ohjeet kuinka toimia myös kotona. Näin saamme ikäviä lihasjumeja auki. Eli tähän viimeiseen kategoriaan nostan erilaiset meditoinnit, yoga tunnit ja hierontapalvelut. Ja muut itsesi hemmottelu palvelut. Joillekin kasvohoito voi olla viikon paras hetki jolloin unohtaa vähäksi aikaa kaikki muut ja jollekin toiselle juuri se hieronta tai yoga.

Eli tiivistelmänä. Noudata mahdollisimman terveellistä elämäntapaa ja sovella se sinulle sopivaksi. Nuku, syö ja liiku. Anna itsellesi aikaa joka päivä ja joka viikko. Pysy mahdollisimman usein pienessä liikkeessä. Nuku 7-8 tuntia yötä kohden laadukkaasti. Syö riittävästi ja terveellisesti. Näiden lisäksi erilaiset yoga tunnit, ryhmäliikunnat, hierontapalvelut ja meditaatiot voi olla olla osana sinun kehonhuoltoa. Valitse itselle mieluinen tapa huoltaa kehoa. Tämän jälkeen saa suorittaa. Sinulla on vain yksi keho, niin miksi et huoltaisi sitä?

”Paras sijoitus on sijoitus itseesi”

Hyvää viikonloppua ja pysytään terveenä![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Jaathan artikkelia, kiitos.

Jätä kommenttisi